Mustsõstra toorjuustukook – parim kook jõuludeks

Jõulud on kohe ukse ees ning mida siis soovitada jõuludeks. Soolaste toitude osas tundub, et pole üldse mõtet erinevaid soovitusi jagada kuna traditsioonide kohaselt on jõululaual ikka kartul, hapukapsas, verivorst ja sealiha. Ei teagi kas mul endal ka sellel aastal sest kohe üldse mingi lihatoit ei isuta aga näis, mis tunne jõulude ajal on. Üldiselt viimasel ajal ma enda toitumise osas ei oska kohe üldse planeerida sest keha küsib nii erinevaid toite ja kui olen mingi toidu teatud päevaks planeerinud siis keha võib samal päeval selle hoopis “vilistada” ja anda märku, et nüüd on vaja hoopis midagi vürtsist süüa vmt. Seega mina, olenemata inimesest soovitan kuulata oma keha märguandeid, et pakkuda talle just seda rooga mida ta sellel hetkel küsib. Kuigi pean tõdema, et kõikidel ei ole oma keha märkide lugemisega nii kerget sinasõprust, siis nendele võib soovitada jätkata traditsioonidega ja lihtsalt mõistlikkuse piirides süüa 🙂

Kuidas ühendada kook ja tervislikkus? Vahel võib see tunduda ületamatu raskusena, aga tasub meelde tuletada, et ka koogi söömine võib kuuluda tervislikku toitumise juurde. Mis tähendab seda, et tervislikkuse seisukohast on oluline jälgida, mida süüa ülejäänud ajal.

Siinses retseptis on kokku saanud põhjamaine supermari must sõstar, toorjuust ning valge šokolaad. Jõuluhõngu annavad põhjale lisatud piparkoogid. Koogile ei tule lisada suhkrut, mis kindlasti ei tähenda et kook poleks magus. Tegu on pigem kergema ja hapukama maitsenüansiga. Valge šokolaad ja marjad sisaldavad lisatud ja ka naturaalseid suhkruid, seega ei ole täiendavalt vaja suhkrut juurde panna.

Mustsõstra antioksüdandid säilivad ka töötlemisel

Antud koogile lisab tervislikkust kindlasti must sõstar, ravimtaimena hinnatud juba 12. sajandil. Värskeid ja kuivatatud marju, noori lehti, õisi, varsi ja mahla kasutatakse mitmesuguste haiguste leevendamiseks. Seda ilmselt seetõttu, et must sõstar on väga väärtuslik ja tervislik põhjamaine vitamiini- ja energiaallikas.

Täisküpsetes mustades sõstardes on vähem pektiinaineid ja mahla pressimine sellistest marjadest on tõhusam kui vastselt tumeda värvuse omandanud marjadest. Samas keediste ja marmelaadi valmistamisel võiks kasutada just vastküpsenud marju, milles on rohkem želeerivate ja säilivust parandavate omadustega pektiinaineid. Pektiinirikkaid marju soovitatakse süüa soolehaiguste, maohaavade, kõhukinnisuse ja ka kiiritustõve korral.

Uuringud näitavad, et musta sõstra antioksüdatiivsus säilib ka marjade töötlemisel. Keediseid ei soovitata siiski üle aasta säilitada, sest pikaajalisel seismisel väheneb C-vitamiini ja antotsüaanide sisaldus. Sügavkülmutamisel tuleb parema säilivuse ja kvaliteedi huvides marjad külmutada võimalikult kiiresti (-18° kuni -24° C juures), sest siis moodustuvad viljas väikesed kristallid ja sulades säilitab mari oma kuju.

Kui marju soovitakse talvel kasutada magustoidus või niisama süüa, tuleks lisada ka natukene suhkrut, et säiliks marjade värvus, maitse, aroom ja kuju. Samuti säilib suhkruga marjades paremini C-vitamiin. Vees lahustuvatest vitamiinidest on musta sõstra marjades veel organismi kasvu ja arengut soodustavat, loote normaalseks arenguks ning vereloomeks vajalikku B-rühma vitamiini foolhapet, seda rohkem kui nt virsikus, viigi- ja viinamarjades. Samuti sisaldavad sõstrad palju teisi vitamiine ja mineraale.

Magustoit on tavaliselt jõulude ajal selline roog mis ei enamasti ei ole traditsiooniline – noh muidugi välja arvatud piparkoogid aga täna pakun sellise kerge ning õrnalt hapuka alatooniga mustsõstra toorjuustukoogi, mis ei sisalda üldse lisatud suhkrut, vaid kogu koogi magusus tuleb marjadest ja ka valgest šokolaadist. Seetõttu on kook ka kergem ja seedimisele pisut sõbralikum. Loomulikult, kui keegi soovib sellele suhkrut juurde lisada, ei ole see keelatud aga sellises versioonis on minu meelest just piisavalt värske amps, peale rammusat jõulupraadi.

Kauneid jõule teile kõigile ning nautige seda aega et olla koos oma armsate inimestega. Olge kohal igas hetkes nii oma mõtetes, väljaütlemistes kui ka kogu kehas siis võite märgata, et sel aastal võivad jõulud olla hoopis teistsugused ja meeldejäävamad.

kook 6-le:
Põhi:
100 g digestive küpsiseid
50 g piparkooke
50 g võid

Täidis:
600 g Otto maitsestamata toorjuustu
300 g külmutatud mustsõstraid
200 g valget šokolaadi nt (Ritter Spordi tervete metspähklitega)
3 lehtželatiini

1) Purusta küpsised ja piparkoogid ning sega sulatatud võiga. Suru küpsisemass 20 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhja ning tõsta täidise valmimise ajaks külmkappi.
2) Purusta blenderis mustsõstrad. Kui marjad on veel külmunud võid lisada 100 ml kuuma vett.
3) Pane želatiinilehed külma vette paisuma. Samal ajal sulata valge šokolaad. Mikserda kokku toasoe toorjuust, purustatud mustad sõstrad ja sulatatud valge šokolaad ja sega ühtlaseks. Pigista paisunud želatiinilehed üleliigsest veest kuivaks ning sulata lehed väheses keemiseni kuumutatud vees, lisa paar tl täidist sulanud želatiini sisse ning sega ühtlaseks, vala segu ülejäänud täidise hulka ning sega kiirelt läbi. Vala täidis küpsisepõhjale, silu ühtlaseks ning aseta külmkappi tahenema.
Enne serveerimist kaunista meelepäraselt ( kaunistuseks on lisatud kookoslaaste ja külmutatud mustsõstraid)

Retsept ilmus samuti Tervisliktoitumine.ee  kodulehel.