Sidrunikookide duell – Skyr ja kohupiim sidrunikoogis

Mul oli eelmisel nädalal pulma aastapäev ja kuna meil pole juba ammu keegi kooki teinud siis selkorral tähistasime pulma aastapäeva lausa kahe koogiga. Kui täpsem olla, siis kahe sidrunikoogiga. Tegelikult olid koogid täpselt sama retsepti järgi tehtud aga vaja oli proovida kui suur erinevus tuleb kohupiima koogil ja eelmisel aastal Eesti turule saabunud Islandi päritolu Skyriga, valmistatud koogil. Mina olen Skyri kasutanud pigem magustoitudes ja smuutides, kuid tulemuse mis ta koogis andis oli küll üllatav. Tegelikult kooki ahjust välja võttes tundus kook pisut võbisev, mis on küll pigem hästi valmistatud juustukoogi tunnusmärgiks. Siiksi otsustasin kooki mitte kauem küpsetada ning väga hea et nii otsustasin, sest kook oli lihtsalt oivaline. Kohupiimakook ilmselt tahaks sisse pisut toorjuustu või vahukoort, et ta pisut kreemisem jääks.

Kuna ma pisut enne koogi tegemist uurisin ka Skyr’i tausta, et mõista kuidas see toode võiks koogi valmistamisel käituda siis selgus sealt päris mitmeid huvitavaid nüansse, mis küll koogi valmistamise osas suurt rolli ei mänginud. Korraks tekkis mul vaid kahtlus, et kuna Skyr ei sisalda rasvu siis kas rasvatu kook võiks ikkagi olla söömiskõlblik 😀

aga jaa, oli ka kuidas veel 😉 jee patuvabale koogile…hihh ok tegelt päris patuvaba see ei ole kuna koogi retsepti läks kondenspiim 😀

Aga mida ma siis lisaks veel Skyr’ist teada sain: see toiduaine on olnud Islandi köögis rohkem kui 1000 aastat ja arvatakse et Skyr tuli Islandile hoopis Norrast. Valmistamismeetod on samuti aastatega muutunud ning täna valmistatakse Skyr pastöriseeritud hapendatud lahjast piimast, spetsiaalse juuretisega, mis annab tootele spetsiifilise maitse ja konsistentsi. Kasutamisvõimalusi on väga mitmeid: näiteks sobib
hommikusöögiks:
krõbinate,
putrudega,

Vahepalana:
skyr koos moosi, puuviljade, marjadega ja mõne pähkliga mis annavad täisväärtusliku tervisliku vahepala

Põhiroaks võib lisada kastmena kala, kana ja köögiviljade juurde.

Tegelt neid kasutamisvõimalusi on tohutult palju, minule näiteks meeldib seda lisada erinevatesse smuutidesse just valgu osakaalu tõstmiseks. Skyris pole liigselt küllastunud rasvu, mis enamustel teistes piimatoodetes on ja kui smuutis on kombineeritud Skyr koos puuviljade, mis enamasti sisaldavada süsivesikuid ja kasulike rasvadega näiteks pähklite või seemnetega on taaskord ideaalne toidukord olemas.

Aga kookidest ka……

Skyr sidrunikook

165g digestive küpsiseid
60 g võid
1 sl kakaod

2 muna
25 g rafineerimata roosuhkrut
125 g kondenspiima
800 g  Farmi köögi Skyri
150 ml ehk u 3 sidruni mahl

1 munavalge
25 g tuhksuhkrut
1 sl sidrunimahla

Purusta köögikombainis küpsised ning sega sulatatud või ja kakaoga. Suru valminud küpsisepuru võitatud ja küpsetuspaberiga kaetud 24-cm lahtikäiva koogivormi põhja. Vahusta kergelt munad suhkruga, lisa Skyr, kondenspiim ja sidrunimahl. Vala segu küpsisepõhjale ning küpseta pöördõhureziimiga 180 C juures 40 minutit. Küpsetusaja lõppedes tõsta kook jahtuma.
Vahusta munavalge ning lisa mõne aja möödudes tuhksuhkur ning vahusta tugeva vahu saavutamiseni. Kata kook täielikult või osaliselt vahuga ning küpseta 200C juures 5-7 minutit. Serveeri meelepäraselt.

Kohupiima sidrunikook

Põhi:
165g digestive küpsiseid
60 g võid
1 sl kakaod

Täidis:
400 g  Farmi Lahjat kohupiima
400g Farmi Lahjat kohupiima vanilliiniga
150 ml ehk u 3 sidruni mahl
2 muna
125 g kondenspiima

Kate:
1 munavalge
25 g tuhksuhkrut

Purusta köögikombainis küpsised ning sega sulatatud või ja kakaoga. Suru valminud küpsisepuru võitatud ja küpsetuspaberiga kaetud 24-cm lahtikäiva koogivormi põhja. Vahusta kergelt munad lisa kohupiim, kondenspiim ja sidrunimahl. Vala segu küpsisepõhjale ning küpseta pöördõhureziimiga 180 C juures 40 minutit. Küpsetusaja lõppedes tõsta kook jahtuma.
Vahusta munavalge ning lisa mõne aja möödudes tuhksuhkur ning vahusta tugeva vahu saavutamiseni. Kata kook täielikult või osaliselt vahuga ning küpseta 200C juures 5-7 minutit. Serveeri meelepäraselt.