Valgurikkad kananagitsad mungoa-tomatisalatiga

 

Kõik inimese lihased koosnevad valkudest lagundatud aminohapetest loodud rakkudest. Seoses rakkude uuenemisega on organismil toidust saadavate valkude ehk aminohapete pidev vajadus.

Väga oluline on tasakaalustatud toitumine, et organism saaks kätte kõik vajalikus koguses aminohapped. Valkude osakaal tasakaalustatud toitumises peaks jääma ööpäevasest energiavaajadusest 10–15% vahele. Ideaalsel juhul moodustaksid poole sellest loomset ja teise poole taimset päritolu valgud. Kui toidus on vähe valku, langeb vastupanuvõime haigustele, häirub seedeelundkonna tegevus, vereloome, närvitalitus, pidurdub kasv ja lihaskonna areng jne. Antud retseptis ongi seetõttu esindatud nii taimsed kui ka loomsed valgud.

Taimsete valkude allikana on antud retseptis kasutatud mungube, mis on äärmiselt valgurikkad, sisaldades 100 grammi kohta u 23 grammi valku. Mungoad sisaldavad lisaks valkudele ka mineraale nagu kaltsium, magneesium, raud, tsink, fosfor. Mungubades on ka märkimisväärne hulk kiudaineid, 100 g kohta 16 g. Kiudained aitavad korrastada seedimist, aeglustavad süsivesikute imendumist, aitavad kehast välja viia jääkaineid ja toksiine.

Mungoad on kättesaadavad kaupluste köögiviljalettidel idanditena, kuid kuivainete letist leiab kuivatatud mungube, mida saab soovi korral keeta või ise idandada. Selles salatis kasutatakse mungube keedetult, kuid võib soovi korral salati valmistada ka idandatud mungubadest.

Kui menüü sisaldab igapäevaselt nii kaun- kui ka teravilju, siis täiendavad erinevate valkude aminohappelised koostised üksteist. Kuna taimsed valgud sisaldavad kõiki vajalikke aminohapped, saab anda kehale vajalikke toitaineid süües mitmekesist taimset toitu.

Loomset valku ei tohiks menüüst täielikult täiesti välja lülitada, sest sellest saame asendamatuid aminohappeid. Samuti tasub meeles pidada, et rohkem ei ole uhkem ning päevane valgukogus peaks jääma vastavalt vanusele 0,8–1 g 1 kg kehakaalu kohta.

Kanaliha on hea loomse valgu allikas ja seda mitte ainult valkude hulgast, vaid ka kvaliteedist lähtudes. Kanaliha täisväärtuslikud valgud sisaldavad asendamatuid aminohappeid inimorganismi vajadustele vastavates kogustes ja sobivas vahekorras. Asendamatud aminohapped on need, mida inimese organism ise kas üldse ei tooda või toodab vähesel määral, nii et nende omastamine toidust on möödapääsmatult vajalik. 100 g kanalihas on valku 26 g, mis annab toidukorra jaoks piisava koguse.

Kanafileest valmistatud nagitsad on just sobilikud antud retseptis mungoa-tomatisalatiga, nii koosneb toidukord nii taimsetest kui loomsetest valkudest, kiudainetest ning külmpressitud oliiviõli kasulikest rasvadest.

Retsept 4-le
Valmistamisaeg 30 minutit

300 g kanafileed
20 g Tempura jahu
1 muna
Soola
Pipart

Mungoa-tomati salat:

400 g keedetud (või idandatud) mungube
300 g kirsstomateid
30 g värskel hakitud tilli
20 g kvaliteetset külmpressitud oliiviõli
2 tl Himaalaja soola
Sidrunimahla

Juhised:

Keeda mungoad pakendil antud juhendi järgi ja jahuta. Lõika tomatid suupärasteks tükkideks ning sega mungubadega. Lisa hakitud till, oliiviõli, Himaalaja sool ning pisut sidrunimahla. Sega korralikult läbi.

Kananagitsate valmistamiseks lõika kanafilee ribadeks. Klopi lahti muna ning maitsesta soola ja pipraga. Vala eraldi taldrikule jahu ning kasta kanafilee ribad esmalt muna sisse ning siis veereta tempura jahus. Tõsta kanafileed küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning küpseta 200 °c juures 20 minutit. Serveeri mungoa-tomatisalat koos kanafileest valmistatud nagitsatega põhitoidukorrana kas lõuna- või õhtusöögiks.