Karulaugu-brokoli püreesupp

Tärkava kevade üks võimsamaid taimi on kindlasti karulauk, rahvakeelse nimega metsik küüslauk. See kasulik taim kasvab peaaegu terves Euroopas, Venemaal, Kaukaasias ning Aasias, kõige meelsamini niisketes lehtmetsades, eelistades varjulist kasvukohta.

Karulauku kasvatatakse ka aedades. Seda kasutatakse peamiselt maitse- ja ravimtaimena. Söödavad on nii lehed, varred, sibulad kui ka õied.

Rahvameditsiinist ja maailmas ilmunud kirjandusest on teada, et karulauk sisaldab 10–15 korda rohkem C-vitamiini kui sidrun. Toime omab palju ühist küüslauguga, kuid mõjub oma eeterlike õlide rikkuse poolest efektiivsemalt, eriti metsas kasvanuna.

Karulauk on tugev mikroobidevastane vahend, mis aitab rohke tarbimise korral organismil vabaneda nii pärmseenest kui ussnugilistest. Samuti alandab karulauk vererõhku ning puhastab veresooni, sh takistab kolesterooli ladestumist veresoonte seintele.

Karulaugus on külluslikult väävliühendeid, mis on ühed iluallikad juustele ja nahale. Need kiirendavad juuksekasvu, tervendavad juukseid ja aeglustavad kogu organismis vananemisprotsesse. Lisaks on karulauk väga hea klorofülliallikas ning aitab kehal omastada päikeselt saadud vitamiine. Karulauk on ka rikkalik booriallikas. D-vitamiin ei imendu päikesest ilma boorita, seega on suurepärane mõte tarbida seda kevadel enne päevitama hakkamist.

Toiduks ja ravimtaimena tasub tarvitada noori, enne õitsemist sirgunud lehti ja võrseid. Peale õitsemist muutuvad taimevõrsed puisemaks, siis sobib karuluku soolata või marineerida. Karulauku võib veel sügavkülmas säilitada, kuivatada ja isegi hapendada.

Pikemal kuumutamisel hävib olulisel määral C-vitamiin, maitse ning aroom, mistõttu peaks kuumadele toitudele lisama karulaugu vahetult enne valmimist. Lehed sobivad ideaalselt salatisse, pestosse, maitsevõisse, aga ka suppide, pasta-, riisi- ja kartulitoitude maitsestamiseks.

Teine supertoiduaine antud püreesupis on brokoli ehk spargelkapsas. Nimetus „broccoli“ pärineb itaaliakeelsest sõnast „brocco“, mis tähendab tugevat kätt või oksa. Tegemist on väärtusliku köögiviljaga, mida inimene on tarbinud juba paar tuhat aastat. Brokoli sisaldab suures koguses erinevaid väärtuslikke toitaineid. Keedetud brokolis on rohkem C-vitamiini kui näiteks apelsinis. Samuti sisaldab brokoli rikkalikult A- ja D-vitamiini ning ohtralt kaltsiumi.

Brokoli oma biokeemilise koostise poolest on kapsaliikidest kõige väärtuslikum. Kaaliumi-, magneesiumi- ja rauasisalduse poolest ületab brokoli kõiki teisi kapsaliike. Lisaks on brokoli on kergesti seeduv, kuna sisaldab mõõdukas koguses kiudaineid ja sobib seetõttu ka mao- ja soolehaigusi põdevatele inimestele.

Retsept mõeldud neljale
Valmistamisaeg 15 minutit

400 g brokoliõisikuid
100 g kartulit
80 g värsket karulauku
500 ml vett
125 ml kookospiima
1 tl Himaalaja soola

Serveerimiseks:

1 sl Nomi Natural tervisesegu
täistera rukkileiba

Juhised:
Pane potti vesi ning Himaalaja sool. Lisa keevasse vette brokoli ja tükeldatud kartul ning keeda tasasel tulel, kuni köögiviljad on pehmed. Lisa kookospiim, karulauk ning püreesta ühtlaseks. Serveeri seemnesegu ja täistera rukkileivaga.

Retsept ilmunud ka tervisliktoitumine veebilehel