Matcha kohupiimakook

See kook on huvitav kombinatsioon, kus idamaine kohtub põhjamaisega. Piparkookidest küpsisepõhi ning täidises olev vaarika kohupiimakreem ning mango passioni maitsed on ühendatud jaapani matcha tee pulbriga, mille oma sahtlist leidsin. Ma ilmselt olen selle ostnud just toitudele huvitavama väljanägemise andmiseks, kuid siiani ei ole ma miskipärast seda kasutanud. Hakkasin siis uurima, mida huvitavat see tee ka teeb ja üllatusin kui huvitava asjaga on tegemist.

Matcha tee laeb keha antioksüdantidega ehk immuunsüsteemi kaitsjatega – Keha puhastajatena on antioksüdandid keemilised ühendid, mis takistavad vananemist ja kroonilisi haigusi. Lihtsamalt öeldes – mida rohkem on kehas antioksüdante seda paremini suudab keha võidelda haiguste ja infektsiooniga. Üks tass himatcha rohelist teed sisaldab sama palju antioksüdante kui tavalise rohelise tee kümne tassi tõmmis.

matcha tee parandab meeleolu, tõstab keskendumisvõimet, sisaldab hulganisti aminohappeid, vitamiine ja toitaineid

Üle tuhande aasta tagasi oli matcha Jaapanis mediteerimise abivahend. Pikkadel tseremoonitel jõid mungad matchat, et püsida ärkvel ent rahulik ja lõdvestunud. Matchas sisalduv eriline amonihape L-teaniin tõstab keskendumis- ning õppimisvõimet, parandab mälu, vähendab ärevust ning tõstab tuju. L-teaniini aeglustab tee joomisel saadava koffeiini kehasse jõudmist ning tekitab pikema ning sujuvama energilaengu kuni 6 tunniks.

Ega ma nüüd ütlegi, et see matcha kogus siin koogi sees mingit imet peaks tegema, aga huvitav oli mul endal ka lugeda selle huvitava tee kohta ja mine tea, võibolla proovin selle tee kujul ka ära.

Põhi:

170 g piparkooke
60 g võid

500 g Otto Ricotta Kohupiimapasta vaarika-valgešokolaadi
400 g Otto Mango-passioni Koorene kohupiimamaius
100 g kookospiima
10 g matcha tee pulbrit
40 g kookoshelbeid
1 apelsini mahl (u 150 ml)
4 lehtželatiini

kaunistuseks:
matcha tee pulbrit
beseed

Purusta köögikombainis piparkoogid ja sega sulatatatud võida. Suru küpsisepuru 20-cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhja.
Aseta želatiinilehed külma vette 5 minutiks paisuma. Samal ajal sega kokku kohupiimad, kookospiim, matcha pulber, kookoshelbed. Lisa apelsinimahl ning sega ühtlaseks. Pigista želatiinilehtedest üleliigne vedelik välja ning sulata mikrolaine ahjus või tõsta anumasse ming sulata kuuma veega täidetud suuremas anumas. Sega sulanud želatiin ettevaatlikult täidisesse. Vala täidis küpsisepõhjale ning tõsta 4h kuni üleööks külmikusse tahenema.
Enne serveerimist kaunista kook meelepäraselt.

Nõud ja aksessuaarid – Uuskasutuskeskusest