Suvikõrvitsarullid peekoniga

Suvikõrvits on köögivili, mis pakub toiduvalmistamisel väga mitmekülgseid võimalusi, alustades suppidest ja eelroogadest kuni magusani välja. Väga laia kasutusega suvikõrvits sobib söömiseks nii toorelt kui küpsetatult. Suvikõrvits sisaldab väga vähe kaloreid – tassitäis viilutatud suvikõrvitsat annab kõigest 19 kilokalorit. Seda on 40–50 protsenti vähem kui brokolis ja brüsseli kapsas.

suvikõrvitsarullid_web

Suvikõrvitsa retsept peekoni ja toorsalatigaSuvikõrvitsas leidub rikkalikult kaaliumi, mis aitab vererõhku kontrolli all hoida. Paljud uuringud kinnitavad, et kaalium aitab oluliselt vähendada ka insuldiriski. Samuti muudavad suvikõrvitsa väärtuslikuks kiudained ja C-vitamiin, viimane aitab uuendada rakke ning alandada kõrget vererõhku. Suvikõrvitsate koor võib olenevalt sordist olla roheline või kollane. Kollast värvi on kabatšokk, üks suvikõrvitsa liik. Üldiselt viljaliha maitsele koore värvus mõju ei avalda, ehkki mõned ütlevad, et kollane suvikõrvits on natuke magusama maitsega kui roheline.

Kui on soov tagada üleüldine hea tervis, saavutada või säilitada tervislik kaalunumber, tõsta energiataset või hoopis vältida ülesöömishooge, siis on oluline veresuhkru stabiliseerimine. Veresuhkru stabiliseerimiseks kasutataksegi kõige rohkem sellist näitajat nagu glükeemiline koormus (GK), mis arvestab veresuhkrut tõstva toidu koguse ning toiduainega. Veresuhkru tõus tuleb peamiselt kiiresti imenduvate süsivesikute tarbimisest. Kui on soov hoida veresuhkrut kontrolli all, tuleb kiiresti imenduvad süsivesikud vahetada aeglaselt imenduvate süsivesikute vastu. Olulist osa veresuhkru tasakaalustamisel mängib toidukordade sagedus päevas ja kõik toidukorrad võiksid sisaldada aeglaselt imenduvaid süsivesikuid.

Antud suvukõrvitsa retseptis on olemas kõik komponendid veresuhkru tasakaalustamiseks. Roog sobib ideaalselt lõuna- või õhtusöögiks. Täistera riisinuudlid sisaldavad rohkem kiudaineid kui tavalised riisinuudlid, mis tavaliselt on tehtud vaid riisitärklisest ja veest, mistõttu omastab organism süsivesikuid täistera riisinuudlitest aeglasemalt.

Suvikõrvits ja peekon aitavad ka veresuhkrut stabiilsena hoida, samas kui peekonis ja fetajuustus sisalduvad valgud ja rasvad takistavad süsivesikutel liiga kiirelt imendumast. Siiski tasub kinni pidada taldrikureeglist ja tervislikest kogustest, seda eriti valkude ja rasvade tarbimisel.

Värskete leht- ja köögiviljade kogus ei mõjuta veresuhkrut kuigi palju, seega kui kõht jääb tühjaks, võid juurde süüa lehtköögivilju, idusid, kurki, kapsalisi ja teisi vähemagusaid köögivilju. Eelista värsket, kuna köögiviljade glükeemiline koormus töödeldes tihti tõuseb ja tarbitavat kogust tuleb vähendada.

suvikõrvitsarullid_web2

Suvikõrvitsa retseptSuvikõrvitsa retsept (kolmele-neljale)

1 suvikõrvits
130 g viilutatud peekonit
50 g fetajuustu
200 g Vermicelli täisterariisinuudleid
Värske toorsalat:

1–2 suurt tomatit
1–2 kurki
1 paprika
väike punane sibul
paar peotäit läätse idandeid
Himaalaja soola
1 sl oliiviõli
sidrunipipart
Valmistamisaeg umbes 30 minutit.

Suvikõrvitsa retsepti juhised:

Viiluta suvikõrvits köögiviljakoorijaga või noaga väga õhukeseks. Võta üks või mitu peenemat suvikõrvitsaviilu, keera sinna sisse fetajuustu tükk, mähi ümber peekoniviil ning kinnita hambatikuga. Jätka, kuni suvikõrvitsa- ja peekoniviilud on otsas. Kuumuta grill ning grilli, kuni peekon on krõbe, aga suvikõrvits jääb veel krõmpsuks.

Vala riisinuudlitele 2 minutiks peale kuum vesi, kurna ning loputa külma veega.

Tükelda salati jaoks köögiviljad, sega kokku, lisa oliiviõli ning maitsesta Himaalaja soola ja sidrunipipraga.

Serveeri suvikõrvitsarullid riisinuudlite ja värske salatiga.

*Nõud ja aksessuaarid: Perfect Home