Kookospiimasmuuti rabarberi ja maasikatega

rabarberi_maasikasmuuti4webtj

Rabarberihooaeg on täies hoos. ning rabarber on üldse üks väärt kevadine taim sisaldades… rikkalikult K-vitamiini, kaltsiumi ja kaaliumit; mõõdukalt fosforit, rauda, B-rühma vitamiine, C-vitamiini ja karotiini; orgaanilistest hapetest õun-, sidrun- ja oblikhapet; flavonoidide ühendeid jt.

Eriti suur on C-vitamiini sisaldus (kuni 1500 mg %) on lehtedes, mida võiks kevadistes toitudes ära kasutada (PS! toiduks tohib kasutada vaid väga noori ja kevadisi lehti). Hapu maitse tuleneb paljuski oblikhappest, mis kaltsiumiga reageerides moodustub taim ja loomorganismides oblikhappesooli – oksalaate. Et oblikhape seob kaltsiumi, võib neid süües organismis tekkida kaltsiumi puudus ja häired kaltsiumiainevahetuses. Seepärast peaks sellest valmistatud toitude juurde kasutama piima, kohupiima jt kaltsiumirikkaid toiduaineid. Lehtedes on oblikhapet 10 korda rohkem kui vartes ning seetõttu sobib toiduks kasutada vaid väga vähestes koguses ja ainult noori ja värskeid kevadisi rabarbarilehti! Ravimina kasutatakse juurtest valmistatud pulbrit, mis toimib lahtistina, väikestes annustes (noa otsatäis) korrastab seedimist. Ka varred on ravim, mis mõjub mao- ja seedetraktile, parandab söögiisu, puhastab sapiteid, peensoolt, toob välja organismist mürk- ja jääkaineid. Soovitatav on süüa rabarbrit aneemia, tuberkuloosi korral, isegi nahahaiguste puhul (psoriaas).

Tugevale maitsele vaatamata sisaldab taim kuni 93% vett. Samuti leidub temas rohkelt kiudaineid.
Rabarberil on puhastav, seedimist parandav, vähivastane, immuunsüsteemi tugevdav toime.

rabarberi_maasikasmuuti_web2tj
Rabarberit ei ole soovitav tarvitada suurtes kogustes. Oblikhappe tõttu ei tohi rabarberit keeta alumiiniumpotis.
levinumad kasutusviisid…
Kasuta alati vaid värskeid, tugevaid ja mahlaseid varsi. Säilitatakse hoidisena, kuivatatult. Parima maitsega on noored võrsed. Mahl sobib hästi ulukiliha marineerimiseks. Kuid rabarber sobib hästi igapäevaseks toiduks, näiteks jogurtisse, kohupiimaga. Piimas sisalduv kaltsium neutraliseerib rabarberi tugevad happed ja muudab need kergesti seeditavaks.
Rabarberit võib nautida ka kuumalt või koos teiste köögiviljade või vürtsika puuviljakastmega. Sobib suurepäraselt nii liha, kala kui ka kartuliga. Proovi seda maitsestada punase pipra, ingveri või praetud sibulaga *

Kui esimest varajast saaki ei jõuta ära süüa, siis võib tükkidena sügavkümutada ja kasutada talvel koogi või supi valmistamiseks. Suveks kasvavad uued varred ja nii saab väärtuslikku saaki sügiseni. Ärge laske varsi vanaks minna, nad puituvad ja sisaldavad rohkem oblikhapet. Oblikhapet otseselt kartma ei pea, kuid mis mõnede terviseprobleemide puhul suures koguses manustatuna siiski probleeme võivad põhjustada*.

Kogus: u 1 liiter

200 g värsket rabarberit
250 g maasikaid (värskeid või külmutatud)
100 ml pohla täismahla
250 ml vett
200 ml kookospiima
2-3 sl suhkruroosiirupit

Koori rabarberid ja lõika pisut väiksemaks. Aseta kõik komponendid kannmikserisse ning töötle segu ühtlaseks. Kui soovid vedelamat smuutit võid pisut vett juurde lisada.

rabarberi_maasikasmuuti3_LC_web

*Remedyway loodusravi blogi, toidutare.ee, Oblikkhapped taimedes

Nõud ja aksessuaarid: Perfect Home