Prantsusepärane köögiviljahautis ehk Ratatouille

Tervise Arengu Instituut on sügisel taaskord korraldamas kampaaniat “Köögiviljad kaalu ei kasvata”. Selkorral sain ka mina sellest kampaaniast osa võtta oma köögiviljarikaste retseptidega. Minumeelest on selliseed kampaaniad alati vägagi tervitatavad sest inimesed tarbivad väga vähe köögivilju/juurvilju ja kuigi ma olen ka aeg-ajalt kodus maadlemas oma lastega toidu üle, mis sisaldab suvikõrvitsat või muud köögivilja mis ei ole tomat ja kurk, paprika tekib minus aegajalt tunne, et nendest vist ei saa kunagi köögiviljade sööjaid, kuid selleks peab ise hea eeskuju olema ning küll siis muutuvad ka laste toitumisharjumused.

Kes soovib, võib ratatouille süüa riisiga või liha kõrvaseks aga mina sõin seda põhimõtteliselt pearoaks. Selle roa valmistamise võtmesõnaks on köögiviljade eelnev eraldi praadimine, kuna suvikõrvits, baklazaan ja paprika küpsevad pisut erinevalt ja roog peab jääma kergelt krõmpsuv. Lisaks soovitan jätta pisut suuremad tükid, sest ka see aitab vältida olukorda, kus köögiviljad muutuvad liialt pehmeks. Ning viimane soovitus – punane vein on selle roa juures, must be!

Vajad:

1 keskmine suvikõrvits

1 väiksem baklazaan

1 kollane paprika

1 punane paprika

1 suurem sibul

2 küüslauguküünt

1 varsseller

500 g tomatipastat või purustatud tomateid ürtidega

30 g võid

oliivõli

soola

värskelt jahvatatud pipart

tüümiani

oreganot

balsamicot (u 2-3 tl)

pruuni suhkrut

1. Haki kõik köögiviljad väiksemaks, kuid jäta siiski piisavalt suured tükid. Sibul, küüslauk ja seller haki peenemaks.

2. Sulata pannil 1/4 kogusest võist, lisa pisut oliivõli ning prae eraldi suvikõrvits, baklazaan ja paprikad kergelt läbi, kuid proovi jätta poolenisti krõmpsuks. maitsesta kergelt soolaga. Tõsta köögipaberile nõrguma. Suvikõrvitsa praadimise ajal lisa ka pisut balsamicot.

3.Valmista tomatikaste, selleks sulata pannil viimane osa võist, lisa seller, sibul ja mõne hetke pärast küüslauk. Prae paar minutit keskmisel kuumusel. Lisa tomatipasta või purustatud tomatid. Maitsesta soola, pipra, tüümiani ja vähese oreganoga. Lisa maitse järgi balsamicot ning pruuni suhkrut. Lase keema tõusta.

4. Tõsta köögipaberilt köögiviljad tomatikastmesse ning hauta kaane all umbes 5 minutit.