Liharikas hapukapsasupp kruupidega

Hapukapsasupp on nii nostalgiline roog. Mäletan lapsepõlvest kuidas vanaema puuahjus hapukapsast lihaga valmistas – mulle nii tohutult meeldis sealt seest pisut pekist liha võileiva peale lõigata ning pisut soola peale puistada. Kuigi see roog oli pigem hapukapsad lihaga siis see supp meenutab väga seda rooga. On ju hapukapsasupp niivõrd tummine et meenutab pigem praadi kui vedelat suppi. Retseptis antud kogusest valmis päris suur potitäis, sest ei ole ju mõtet väikest kogust valmista kuna iga soojendamiskorraga muutub supp veelgi maitsvamaks ning vajadusel võib osa supist sügavkülmutada. Olen kuulnud, et hapukapsasuppi valmistatakse ka kartulitega, kuid meie peres on aukohal kartuliteta versioon.

hapukapsasupp_web

1 kg hapukapsast
1 kg kondi ja kamaraga sealiha
3 l vett
2 dl odrakruupe (gluteenivaba supi valmistamiseks võiks kruupide asemel kasutada läätsi)
soola-pipart

Pane suurde potti külm vesi ja liha. Kuumuta keemiseni, eemalda vaht ja lisa hapukapsad. Poole keetmise ajal lisa pestud kruubid (läätsed lisa lõpus, kui liha on juba pehme). Keeda mõõdukal kuumusel liha pehmenemiseni. Lisa soovi korral veel vett ning maitsesta soovi korral maitsete tasakaalu saamiseks suhkru ja soolaga.

hapukapsasupp_web2