Tagurpidi ricottakook vintis ploomidega

Tagurpidi kook on ammune klaasika, siinne retsept pole klassikalise Tarte tatin ehk tagurpidi ploomikoogiga vaid tulemuseks on õhuline ja väga hõrk suus sulav kook. Ploomid on eelnevalt mandlilikööris leotatud mis annab hea maitsenüansi. Kuna kook küpsetatakse põhi peal siis ricottatäidis jääb imeliselt kreemine mis lausa sulab suus.

tagurpidi_ploomikook

Kate:

400 g ploome

25 ml amarettot (või muud mandlilikööri)

20 g võid

15 g demerara suhkrut

Täidis:

750 g ricotta kohupiimapastat

200 g toorjuustu

100 g suhkrut

2 muna

50 ml mandlijahu

2 tl vaniljesuhkrut

Põhi:

165g kaerajahu

60 g võid

1/2 tl küpsetuspulbrit

pisut soola

1. Poolita ploomid ning eemalda kivid. Sega ploomid amarettoga ning sega aegajalt.

2. põhja valmistamiseks sega kaerajahu, küpsetuspulber vähese soolaga segamini. Sulata või ning sega jahusegusse. Mudi tainast niikaua kui tainast saad palli. Suru toidukile vahel pall lapikuks ning suru seni kui saavutad koogivormi suuruse ketta.

3. Vahusta kokku ricotta, toasoe toorjuust, suhkur ja vaniljesuhkur. Lisa vahustamise ajal ükshaaval munad ning viimasena lisa mandlijahu. Vahusta kuni täidis on ühtlane.

4. Kuumuta ahi 160C-ni (pöördõhk).

5. Vooderda 24 cm koogivorm küpsetuspaberiga. Lõika külm või õhukesteks viiludeks ning jaota küpsetuspaberile, raputa peale suhkur ning tõsta kõige peale amarettost nõrutatud ploomid (võid lõigata ploomid neljaks). Vala ploomidest järele jäänud amaretto ricottatäidisesse ning vala täidis ploomidele. Tõsta täidise peale koogipõhi ning küpseta kooki 160C juures 55 minutit. Lase enne serveerimist koogil korralikult maha jahtuda.