Ahjuõunakoogid pähkli-karamellikattega

ahjuõunakook_webPoes hakkasid silma juba piparkoogid ja ega see talvekuu nii kaugel enam ei olegi. Nii, et siit tuleb üks pisut varatalvine retsept, milles saab juba varakult jõulumaitse suhu ning hiljem saab ära kasutada kappi jäänud piparkoogid. Koogi täidis on suhteliselt tagasihoidliku maitsega, kuid piparkoogipõhi ja pähkline iirisekate toimib koos täidisega niivõrd hästi, et kõik kokku tuleb ideaalne kook.

Põhi:

150 g õhukesi piparkooke

70 g võid

Täidis:

500 g Ahjuõuna ricotta kohupiimapastat

2 dl vahukoort

2 tl vaniljesuhkrut

8 želatiinilehte

pähkli-karamellikate:

100g suhkrut

50 g võid

50 ml vahukoort

peotäis röstitud metspähkleid

peotäis mandlilaaste

1. Purusta piparkoogid ning sega sulatatud võiga. Suru küpsisepuru muffinivormigeda kaetud muffinivormi või mini juustukoogivormi pesade põhja (või 24 cm lahtikäiva koogivormi põhja).

2. Aseta želatiinilehed külma vette 5 minutiks ligunema. Vahusta vahukoor vaniljesuhkruga kergelt vahtu. Lisa toasoe ricotta ning vahusta ühtlaseks. Pigista želatiinilehtedest liigne vesi välja ning sulata mikrolaineahjus või hoia leotamiseks kasutatud anumat kuumas vees, kuni želatiin muutub läbipaistvaks ja siirupitaoliseks. Jahuta pisut. Jälgi ka, et täidise segu oleks toasoe, muidu võib kook tükiliseks muutuda. Sega pisut täidist želatiiniseguga ning sega kõik ühtlaseks. Täida vormid täidisega ning tõsta külmkappi vähemalt 6 tunniks tarretuma.

3. Enne serveerimist valmista pähklitega karamellikate, selleks sulata paksupõhjalises potis suhkur kuni sulamiseni, lisa koguaeg segades kuubikuteks või. Kui või on sulanud lisa vahukoor ning sega ühtlaseks, kuumuta veel paar minutit. Haki metspähklid pisut väiksemaks. Määri karamell küpsetuspaberile, puista peale hakitud metspähklid ja mandlilaastud ning jäta mõneks ajaks jahtuma. Tõsta enne serveerimist lusikaga pähkli-karamellikate kookidele.