Endiselt maailma parim rabarberikook

uuendus aprill 2013 – See kook on endiselt rabarberikookide topis – nüüd ka uuendusena, kus lisasin rabarberid roosade koortega, mis annab täidisele ilusa roosaka jume ning suurendasin ricotta kogust poole võrra. Maitseb endiselt imeliselt 🙂

See kook väärib tõepoolest tiitlit – maailma parim rabarberikook. Esimese koogi tegin Juta retsepti järgi ning see oli äärmiselt maitsev. Kuigi rabarbereid oli mul koogi sisse panna oluliselt vähem ja beseekiht oli lõppkokkuvõttes tugevas ülekaalus. Kohe tekkis ka idee proovida koogi lahjemat versiooni, kus vahukoore asemel on ricotta – ja tulemus oli sama maitsev – või võiks öelda, et isegi parem kui eelmine. Kuna ma teistkordsel valmistamisel retsepti enam sõnasõnalt ei lugenud siis hiljem, kui kook ahjus oli, avastasin, et olin ikkagi osa asju teisiti teinud. Maitsestamata jogurtit mul ka kapis ei olnud, kuid edukalt toimis ka rabarberi-kaera jogurt. Aga tulemus oli siiski väga väga hea. Kindlasti jääb see retsept minu lemmikute hulka ja ma ei ole enam kindel kas ma tahangi teisi rabarberikoogi variante niipea katsetada.

Põhi:

200 g jahu

50 g suhkrut

pisut soola

100 g külma võid

1 munakollane

1 sl jogurtit

Täidis:

700 g tükkideks lõigatud rabarberit

500 g ricotta kohupiimapastat

100 g suhkrut

1 muna

1/2 vanillikauna seemneid või 1 sl vaniljesuhkrut

Beseekate:

150 g suhkrut

3 munavalget

1 tl sidrunimahla

1. Sega jahu, sool ja suhkur omavahel. Lisa tükeldades või ning mudi tainast kuni tekib teraline mass. Lisa munakollane ja jogurt, sõtku ühtlaseks taignaks. Tee taignast pall, pane see toidukiles 30 minutiks külmkappi.

2. Tükelda rabarber, sega suhkruga ja jäta seisma, et mahlad jooksma hakkaksid. Umbes 10 minuti pärast kurna hoolikalt üleliigne mahl välja.

3. Rulli tainas jahusel laual õhukeseks. Kata 24 cm suurune koogivorm küpsetuspaberiga ja suru rullitud tainas vormi põhja ning külgedele. Eelküpseta põhja 180C juures 5 minutit, laota rabarberitükid vormi ja küpseta veel umbes 15 minutit.

4. Sega ricotta, muna, vaniljeseemnete (või pulbriga) ja rabarberist eemaldatud vedelikuga. Vala segu rabarberitele ja küpseta veel 20 minutit.

5. Kui kook on peaaegu valmis, nii et täidis ei ole enam vedel, vahusta munavalged sidrunimahla ja suhkruga kõvaks vahuks. Kata kook vahuga ja küpseta veel mõned minutid kuni vaht tippudest õrnalt kuldseks tõmbub.

Maitseb paremini jahtunult!