Pariis ja sidrunimaitseline ricotta juustukook

Sügis on minujaoks sidrunikookide aeg, eks ilmselt organism nõuab täiendavat c-vitamiini doosi. Kuigi vaevalt, et siit koogist seda saab aga selliste kookide järgi isutab meeletult. Algas see kõik sellest, kui septembri alguses käisime Pariisis, ning pühapäeva lõunaks võtsime oma hotelli kõrval olevast kohvikust kaasa maailma parimat sidrunikoogi. Kaasa ostsime neid muidugi sellepärast, et järjekord istekoha saamiseks oli uksest välja ning hiljem googeldadest selgus, et tegemist oli ka ühe hinnatuima kohvikuga pariisis. Niisis ostsime sealt need imehead koogid kaasa ja suundusime Louvre parki neid sööma – oeh…need olid tõesti imehead.

Pärast Pariisi ei saa ma kohe kuidagi sidrunikooke oma peast välja ja niisis valmis juba teine sidrunikook, mis küll ei meenutanud Pariisis söödut, kuid see eesmärk sellel koogil ei olnudki.

Koogi retsept on mugandatud kujul creative cooking Vahemere retseptiraamatust, mis kolimise käigus raamaturiiulilt leidsin.

Ricotta_sidrunikook_web3

Vajad:

180g digestive küpsiseid

75g võid

20g mandlijahu

450 g ricottat (200g ricotta kohupiima ja 250g ricotta kohupiimapastat)

230 g maitsestamata jogurtit (nt nopri) või kreeka jogurtit

100 g suhkrut

3 muna

3 sidruni koor ja mahl

10 g maisitärklist

Kate:

200 g maitsestamata toorjuustu

30 g tuhksuhkrut

2 tl vaniljesuhkrut

2 tl sidrunimahla

soovi korral ka sidrunikoort ja pärlsuhkrut

Ricotta_sidrunikook_web2

1. Kuumuta ahi 180C-ni. Sulata või ning purusta küpsised ning sega kokku mandlijahuga. Suru küpsisepuru küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva koogivormi põhja ning küpseta 10 minutit.

2. Samalajal riivi sidrunikoor ning pressi sidrunitest mahl välja. Sega mikseriga ühtlaseks ricotta, jogurt, suhkur, munad, maisitärklis, sidrunimahl ja sidrunikoor. Vala segu küpsisepõhjale ning küpseta 180C juures 40 minutit, lülita ahi välja ning lase kinnises ajus veel 20 mintit jahtuda. Lase täiesti koogil maha jahtuda ning valmista sidrunist kate.

3. Sega kokku toasoe toorjuust, tuhksuhkur, vaniljesuhkur ja sidrunimahl. Määri kate jahtunud koogile ning kaunista sidrunikoorte ja pärlsuhkruga