Arbuusi ja grillitud halloumi salat ürdise kastmega

Minu selleaastane avastus on halloumi juust. Siiani ma ei ole ühtegi retsepti üles täheldanud, kuna ma grillin selle lihtsalt krõbedaks ja söön niisama salatiga või grillitud suvikõrvitsa, paprikaga – kusjuures rohkem ei olegi vaja. Tõenäoliselt olen kõik kaubanduses eksisteerivad versioonid ära proovinud ja üldiselt sobivad kõik, kuid ühel sordil oli pisut tugevam kitsejuustu maitse, mis mulle väga ei meeldinud aga siiski, kõige hullem polnud.

Selle retsepti idee jäi silma kusagilt interneti avarustes ringi surfates ning mulle tundub, et selline kooslus on mujal maailmas suhteliselt tuntud. Ideest sai teostus, kui mul ämm tõi külakostiks väga suure arbuusi. Meile, mehega – väga maitses, lapsed sõid seest vaid arbuusi välja. Salatile tegin peale kerge oliivõli-mündi-basiiliku ja küüslaugukastme, millega salat oli veelgi parem. Siinkohal aga soovitan küüslaugu doseerimisega ettevaatlik olla ja kui kasutada kodumaist küüslauku siis soovitan panna poole retseptis antud kogusest.

Salati jaoks vajad:

500 g seemnetest puhastatud arbuusi

200 g Halloumi juustu

Kastme jaoks:

50 ml oliivõli

värsket basiilikut

värsket münti

0,5-1 küüslauguküüs

pisut soola-pipart

Lõika arbuus kuubikuteks, eemalda seemned. Lõika halloumi juust umbes 1cm paksusteks viiludeks ning grilli keskmisel kuumusel mõlemalt poolt kuldseks. Tõsta kõrvale ning jahuta pisut. Lõika jahtunud halloumi kuubikuteks ning sega arbuusiga.

Kastme valmistamiseks haki basiilik, münt ja küüslauguküüned peeneks. Sega oliivõliga ning maitsesta vähese soola ja pipraga. Vala kaste salatile ning sega läbi. Serveeri kohe.

NB! Suupistena serveerimiseks torka kokteilitikule arbuus ja halloumi vaheldumisi ning tilguta peale kastet.