Martsipani – astelpaju juustukook

Selle koogi esimene versioon sai valmistatud aastavahetuseks, kuid siis ei olnud ma pildi ega ka koogi tekstuuri osas veel nii rahul, et oleksin nõus blogipostituse avaldama. Selkorral valmistasin koogi vabariigi sünnipäevaks ja sel korral võin ka selle uhkustundega avalikkuse ette tuua.

Vajad:

180 g digestive küpsiseid

70 g võid

800 g maitsestamata toorjuustu

125 ml suhkrut

1 tl vaniljesuhkrut

300 g hapukoort

2 muna

0,5 sidruni mahl

150 g küpsetusmartsipani (Odense*)

50ml astelapajumahla

4 lehtželatiini

1. Purusta küpsised ning sega sulatatud võiga. Suru küpsisepuru küpsetuspaberiga vooderdatud 24-cm koogivormi põhja.

2. Mikserda toasoe toorjuust suhkru ja vaniljesuhkruga. Mikserda juurde hapukoor ning ükshaaval munad. Viimasena lisa sidruni mahl ja riivitud martsipan.

3. Küpseta 160 C ahjus 55 minutit.  Küpsemisaja lõppedes keera kuumus maha ning jäta kook ahju tahenema. Jahtunult aseta vormile peale toidukile või foolium ning hoia üleöö külmkapis.

4. Järgmisel päeval nii paar tundi enne serveerimist kuumuta nõus astelpajumahl, lisa eelnevalt 5 minutit külmas vees paisutatud ja üleliigsest veest kuivaks pigistatud lehtželatiin ning kui segu hakkab tahenema tõsta lusikaga koogile. Aseta kook veel 2-3 tunniks külmkappi tarretuma.

* Odense tooteid jagas katsetamiseks Kalev