Lihapirukad – tuisuseks vastlapäevaks

Lihapirukad on ju vana klassika ning üks korralik kodukokk võiks neid siiski teha osata. Siinkohal pean aga nentima, et võib aga siiski ei pea, kuid proovida tasuv siiski Niisiis ühel õhtul avaldas mees soovi, et tal tuli lihapirukate isu, aga kuna ma pole kunagi olnud pärmitaignaga sinapeal võtsin siiski ühel külmal pühapäeval pirukateo ette. Tulemus oli päris maitsev ning külmale ilmale kohaselt maitsesid need etiti hästi sooja puljongiga. Täna on õige päev pärmitainas kerkima panna, et kelgurajalt tulles oleks hea võtta ahjust välja, kukklite mittearmastajatel, soojad lihapirukad. Kukleid ma ei kavatse valmistama hakata aga head lihapirukad võiks ahju küpsema panna küll.

1 pakk kuivpärmi

400-450g jahu

4tl suhkrut

2tl soola

2,5dl piima (või vett)

Täidis:

1 sibul

1 küüslauguküüs

400g hakkliha

soola-pipart

hakklihamaitseainet

Sega kuivpärm jahuga. Kuumuta piim u 40-50Cni. Sega kuuma piimaga suhkur ja sool. Sega hulka jahu ning sõtku kuni tainas kausi küljest lööb lahti. Aseta peale rätik ning tõsta sooja kohta 1h kerkima.

Taigna kerkimise ajal valmista täidis, selleks haki sibul ja küüslauk ning prae enne kvaliteetse hakkliha lisamist kergelt klaasjaks, lisa hakkliha ning maitsesta soola-pipra ja hakkliha maitseaine. Rulli tainas laiali ja vormi kas pirukavormide abil (nutikas on kasutada ka pelmeenivormi – kui see on olemas) või klaadiga ümmargused kettad. tõsta peale teelusikatäis täidist ning suru korralikult kinni. Pintselda pirukad lahtiklopitud munaga ning küpseta 180C juures kuni pirukad on kuldsed.