Gazpacho ehk külm tomatisupp

Mis küll ette võtta paljude tomatitega? Vot sellise küsimuse esitas mulle ükspäev sõbranna. Esimesena vilksatas pähe – loomulikult Gazpacho. Aga oh õnnetust – mul ei olnudki sellist retsepti. Tegelikult põhjus, miks seda retsepti mul ei olnud tulenes sellest, et mul ei olnud ENNE see toit niivõrd hästi õnnestunud ja alati tundus, et miskit on nagu puudu. Selkorral olin ilmselt omi vigu piisavalt seedinud ja voilaaa…valmis imeliselt hea supp. Asja iva on aga selles, et supp peaks vähemalt 3h (kuid veel parem kui üleöö) kapis seisma ja maitsestuma. Kuna ise sõin seda äsja valminult, 3h pärast kui ka järgmisel päeval siis tõesti – kõige maitsvam oligi see järgmisel päeval. Kohe valminuna võib tunduda, et on pisut mage ja liiga sibulane, 3h pärast enam mage ei tundunud, kuid domineeris endiselt sibula maitse, mis võib mõnda siiski häirida. Ideaalne on muidugi valmistada supp hommikul et õhtuks maitsed kenasti segunenud oleks. Valmistamisest niipalju, et kuna minu kallis köögikombaini moodi väike purustaja andis otsad, siis pidin kogu töö ära tegema ükshaaval köögivilju saumikseriga purustades. Võibolla oli see ka hea, sest nii sain iga köögivilja, vastavalt tema olemusele, nii peeneks püreerida et hamba all oleks ikkagi midagi süüa ka – mitte see ei meenutaks titetoidumoodi püreed. Seega kindlasti on lihtsam kõik komponendid köögikombaini panna ja püreestada aga siis on oht püreestamisega pisut hoogu minna ja lõpptulemus on kontsistentsilt liiga püree. PS! Kindlasti on supp kõige maitsvam kodumaiste tomatite tipphooajal – ehk praegu! Nii et kiirelt kiirelt suppi valmistama.

Gazpacho_web

Vaja läheb:
500 g küpseid eestimaiseid tomateid
300 g värsket kurki
100 g varssellerit
1 punane paprika
1 punane sibul
1 suur (või 2 keskmist) küüslauguküünt
200 ml tomatipastat
1 sl punast veiniäädikat
1 sl suhkrut
1 sl Worchesteri kastet
1 sl oliivõli
1 tl tabascot
peotäis värsket basiiliku lehti
pisut soola, pipart

Eemalda tomatitelt varrekohad. Koori kurk. Puhasta paprika seemnetest. Haki punane sibul väga peeneks. Püreeri kõik köögiviljad koos või ükshaaval senikaua kuni saavutad soovitud kontsistentsi. Lisa tomatipasta, veiniäädikas, suhkur, worchesteri kaste, oliivõli, tabasco, peeneks hakitud basiilik, purustatud küüslauk. Maitsesta soola ja pipraga. Serveeri koos krõbeda täistera bruschettaga.