Pähklipõhjal maasika toorjuustu koogikesed

Naise, kes on ka ühtlasi toidublogija, elu ei ole ka kerge. Nii mõnigi mehe töökaaslane ootab alati mehe sünnipäeva tähistamist sest siis pakutakse mingit head kooki. Kuidas siis saan saata mehe poodi ja öelda, et vii töökaaslastele poekooki – no ei saa ju 🙂 Kahjuks on mehel aga palju töökaaslasi ning selkorral valmis lausa 36 koogikest ja õnneks nendest ka jätkus (mõneksajaks), olgugi, et valminud sünnipäeva kostitusmaius oli tõepoolest väga maitsev. Retsept võetud juuni 2011 Oma maitsest, kuid mascarpone asemel kasutasin toorjuustu ning ühest kogusest valmis suure koogi asemel 12 muffinipanni pesa suurust koogikest. Eriliselt peaks välja tooma veel selle, et mees oli nende valmimisel väga suureks abiks ja võiks öelda et lausa pool tööst tegi tema ära – Mis siis et esimese satsi põhjalt ununes muna panna ja aegajalt unustas retsepti lugeda oli ta siiski kiitmistväärt abiline – või siis olin mina selkorral tema abiline 🙂

Mandlimaasikakook2_web

Põhi:
140 g jahu
50 g jahvatataud metspähkleid
85 g jahvatatud röstitud metspähkleid
100 g  võid
50 g suhkrut
1 munakollane
1-2 sl külma vett

Täidis:
250 g maitsestamata toorjuustu
3 sl tuhksuhkrut
150 ml 35% vahukoort
250 g maasikaid

Kaste:
140 g pehmeid iiriseid
6 sl piima

Kaunistuseks:
Maasikaid

Kuumuta ahi 190 C kraadini. Valmista köögikombainis jahust, jahvatatud metspähklitest ja võist purulaadne tainas või mudi või pehme või koos jahu ja jahvatatud metspähklitega käte abil pudiks. Lisa suhkur ning pärast segamist ka munakollane ja 1-2 sl külma vett. Rulli tainas ning äärista sellega rasvainega määritud 24 cm läbimõõduga koogivormi põhi ja ääred või pabervormideda täidetud muffinipannipesad. Jahuta tainast 15 minutit külmikus. Tõsta taignale küpsetuspaber ning aseta raskuseks peale kuivatatud ube (muffinipanni puhul ei ole seda teha vaja). Küpseta 15 minutit, eemalda paber ja oad ning küpseta veel 5-7 minutit. Kui küpsetad muffinipannis siis piisab 15 minutilisest küpsetamisest või kui põhjad muutuvad kuldseks.
Tõsta pehmed tükeldatud iirised ja piim potti ning keeda mõõdukal tulel ja pidevalt segades kuni valmib  ühtlane, läikiv iirisekaste. Aseta jahtuma.

Vahusta toorjuust tuhksuhkruga. Lisa vahustatud koor. Sega viilutatud maasikad kreemi hulka. Eemalda küpsetatud koogipõhi vormist. Määri 2/3 iirisekastet koogipõhjale (või väikeste koogikeste põhja), siis kata toorjuustukreemiga. Nirista peale ülejäänud iirisekaste ja võid koogid üle raputada hakitud metspähklitega.