Karulaugupesto

Mõned aastad tagasi ei saanud ma aru misasja inimesed siin külavahel metsas nii tohutult korjavad – ja seda enam, et tavalislt just siis kui kõik hakkab alles värskelt lehte minema. Minu pea ütles ju, et sellisel ajal pole nagu metsa all midagi korjata aga eksisin – eelmisel aastal, kui Karulaugu kasvuaeg hakkas juba läbi saama ja metsaääres enam autosi ja inimesi nii palju näha polnud sain teada et Karulauk (Allium ursinum) oli see imeloom. Kuna ma seda ise kunagi söönud ei olnud, sain teada, et pidavat olema selline küüslaugumaitseline sibula moodi taim. Sel aastal, kui märkasin taas teeäärseid autosid, teadsin, et nüüd on õige aeg sammud metsa seada ning see imeloom koju tuua. Selleks ajaks ma muidugi juba teadsin ka seda, et karulauk kuulub III kategooria looduskaitse all olevate liikide hulka, kuid mina, vana seadusehunt, uurisin järgi ning sain teada, et looduskaitseseadus ütleb, et keelatud on III kaitsekategooria taimede loodusest korjamine ulatuses, mis ohustab liigi säilimist selles elupaigas. Seega omale salatisse ja pestosse vähesel määral korjamine ei ole seaduse rikkumine ning nii see imeloom meile koju tuligi – Ja siit me kõik sellest vaimustusse ka sattusime.

karulaugupesto_blog

30 g karulaugulehti
30 g röstitud seedermänniseemneid
0,5 dl oliivõli
1 sl värskelt riivitud parmesani
sidrunimahla
soola

rösti seedermänniseemned kuival pannil. Pese karulaugulehed, kuivata ning haki tükkideks. Purusta saumiksriga koos seedermänniseemnetega. Nirista hulka õli. Maitsesta soola ning sidrunimahlaga ning viimasena lisa värskelt riivitud parmesan.
*Allikas: Toidutarep